zondag 12 juli 2009

Het is het klimaat van vandaag dat aan de bomen van gisteren de vruchten van morgen bepaalt





























Dit zijn de meiden van het naaiatelier






marijke zei...
2006-11-01 15:08:03 He Mieke weet je nog dat bij Armand; ben ik te min de radio ook op zacht ging en wij door lallen hahaha onderbroeken lol want dat was wat we me mochten naaien flanele hemden en broeken voor de hoogovens.


narda said... 2006-10-21

ook in velp hadden ze een naai kamer,een behoorlijke grote hoor.we zaten met wel 10 meiden en met zuster angela daar achter de naaimachine te naaien voor buiten.jurkjes voor een winkel of gordijnen.en als er niets dt doen was dan moesten we truien borduren,ook voor buiten.later kregen we er 10 cent per trui voor.dus hard werken geblazen,als je tenminste geld wilde verdienen.daar heb ik dus naaien geleerd.ik heb het bij elkaar (ook na schooltijd)5 jaar gedaan.we hadde best wellol hoor.angela kon heerlijk vertellen over vroeger,toen ze nog thuis woonden en toen later in velp.voor de oorlog.ze is daar gebleven tot ver in de jaren 60.ze kon ook streng zijn,maar het was een schat van een non,Nu nog heb ik (nu veel minder)dan vroeger contact met haar.het was ook een behoorlijke drifkikker,en ze heeft menig woorden wisseling gehad met heel wat nonnen. we hadden ook een kleinere naai kamer hier moest je de kleren maken(plus)onderbroeken van de moeders maken,echt waar.zuinigheid hoor.maar dit heb ik maar kort gedaan. groetjes narda



starlady said... 2006-10-21

Ja inderdaad,ik heb ook op die naaikamer gewerkt!!! Ben begonnen met de verstel schuifjes aan de BH bandjes te doen.....BH,s waren ook voor buiten. Later ben ik dus ook jurken en rokjes gaan naaien...ja enigste wat er goed aan is geweest is dat ik goed kan naaien en patroon tekenen. Er schiet mij ineens te binnen dat er een aanvraag was om een jurk te maken voor iemand die aan ballroom dansen deed. Ik mocht toen die jurk maken,prachtig was dat,al de lovertjes en kraaltjes er met de hand later opgezet. Het was later prachtig,toen de mevrouw haar jurk kwam halen kreeg ik een bos bloemen. Jeetje wat was ik daar blij mee,realiseer ik mij nu ineens! Als ik dit nu type denk ik ineens...goh er was iets leuks!! Vandaar mijn liefde voor ballroomdansen en kunstschaatsen...ik vond toen al die jurken zo mooi!! Overigens de jurk was roze satijn en eronder vele lagen roze petticot:)

Geen opmerkingen: