vrijdag 22 februari 2008

Huize Larenstein Velp




Gebouw 8,

afloop 1974

Waar waren die ruimtes voor, waren hier links wellicht de spreekkamers?

Ben harstikke benieuwd. Dus.....

23 opmerkingen:

Anoniem zei

hallo inez
de foto van die smalle gang,kan ik me niets van herinneren hoor,kan het niet zo zijn dat dit van een later tijdstip is van 1962,dus een verbouwing.want in mijn herinnering waren die gangen niet zo smal.
groetjes narda

inez zei

hoi Narda,

Grinnik, dat vraag je toch niet echt aan mij hé?
want ik heb geen idee natuurlijk.
Weet alleen dat deze foto is van
74, bij het sluiten van het huis.

Jouw suggestie dat er misschien in die gang wel een verbouwing zou zijn geweest na 62 vind ik eigenlijk niet zo heel gek, erg zinnig zelfs, juist omdat jij zegt dat die gang breder was, en ook als je eens goed naar die ruimtes kijkt

Andere herderinnen bij nodig dus, da's duidelijk.

Wat kun jij je van die gang wel herinneren dat daar zat?
't lijkt mij zo logisch dat dit beneden moet zijn geweest en dat daar dus ergens spreekkamers moeten hebben gezeten.

of is dat ook weer eens een idioot idee?

Anoniem zei

over die gangen
ik herken helemaal niets daar aan of van,dus kan ik er ook niets over zeggen
groetjes narda

inez zei

Narda, helpt het je wellicht met herinneren nu ik erbij zie dat deze foto uit gebouw 8 is, heb ik nu na het nodige gepuzzel met mijn bronnen ontdekt?

(sorry hoor, krijg er bij het proberen te snappen soms ook een beetje een kunstkop van ;-))

Anoniem zei

en meiden niet vergeten voor het slapen gaan je vuile onderbroekonder het gordijn van je chambrette doorschuiven,werd dan opgehaald door zo non.
en dan kreeg je een schone terug geschoven
wat daar nou de bedoeling van was????????????
wie heeft er een idee?? lies
oud herderin almelo

Anoniem zei

Hallo inez
Die gang was in almelo,ik heb wel eens les gehad in mijn coupeuze opleiding in een van die kamers.
Was inderdaad helemaal nieuw.
Wij kwamen daar nooit.
Ben er twee keer geweest.
Hij was bij de groepkamers,als je naar boven ding met de trap had je een trap naar links naar de groepkamers, maar ook een trap naar rechts.
Nogmaals wij kwamen er nooit,dus waarvoor ze waren weet ik niet.
groetjes lies

inez zei

Even naar je zwaaien, Lies. ;-) :-)
Heb je een idee waar die andere trap heenging trouwens?
Ik zit me door wat je schreef te realiseren hoe belangrijk bij ons in de Voorzienigheid die onbekende bekende trappen en gangen waren, vooral het deel van het "slot", het gedeelte van de zusters, maar ook naar andere groepen.
Dat is in Almelo (en de rest van de G.H ) dus nog veel ingewikkelder geweest, doordat er niet alleen groepen maar ook verschillende "soorten" mensen waren.

Het zuid afrikaanse „slegs vir blanke” was in onze gevallen heel letterlijk slegs vir witte
(yep, ook in de Voorzienigheid in Amsterdam, hadden we ook de "witte", dat waren de nog niet "echte" zoals bij jullie de witte de meest echte waren :-))

schiet me zo maar ineens uit mijn keybord en daar zit ik nu dus even verbijsterd naar te kijken.
Tijd om een straatje om te gaan, geloof ik. Want ik krijg me nu door zo'n rare opmerking na een onschuldige vraag ergens heel ernstig last van..............grrrrr. ;-)

Als steeds, bedankt dame! je bent er alweer in geslaagd mijn dag gierend te verpesten ;-) :-)
Leuk iets van je te horen, mefroi.

inez zei

Jezus, Lies....

Anoniem zei

Ik ben in huize larenstein geweest van maart 1969 tot april 1970. Was een streng internaat maar ik heb het er niet slecht gehad. Verschillende cursussen gevolgd. Zat in de groep van juffrouw Francis. Zou best wel met haar in contact willen komen. Mvgr.

Anoniem zei

Ja dat heb ik ook nooit gesnapt

Unknown zei

Ik zat in huize larenstein Velp in 1972.
Na veel,omzwervingen via Amsterdam en Zetten had ik het hier prima naar mijn zin. Diverse opleidingen gevolgd goed voor mijn toekomst.
Volgens mij wat ik me er van herinner was Moeder onze begeleidster. Ze was echt heel lief.


Zou best willen weten hoe het met mijn teamgenoten is. Ik weet nog José Peusens en Doortje.

Anoniem zei

Hallo,wie van jullie die hier destijds zaten kan zich de misdienaars herinneren?

Anneke zei

Goeie morgen,ik zat hier van 1959 tot 1966 en kan mij sommige jongens die hier de missen diende nog herinneren.ze maakte geen enkel contact met ons heb ze nooit met eigen kleren gezien want ze kwamen binnen aan de zijkant van de sacristie.ze hadden altijd een witte boord om en een zwarte toog aan en een witte superplie.

Rina Horsman zei

Weet dat er ook jongens van buitenaf hier kwamen waar we beslist geen contact mee mochten hebben.

Anoniem zei

Ben vroeger hier misdienaar geweest ik herinner mij nog de sakristie met de kapelzuster die de gewaden klaarlag voor de dienstdoende pastoor.Voordat hij de sakristie binnenkwam voor de aankleding waren wij al omgekleed,we moesten hem helpen met het amict,de albe en het kazuifel.

Ria Hoogstraten zei

Goeiemorgen
Ik zat hier van 1956/1961,kan wel spreken van een vervelende periode.
Toegeven dat ik vroeger geen brave was in de ogen van deze zusters,ben daarvoor dan ook misbruikt zo heeft iemand van die nonnen mij meegenomen naar hun afdeling en mij een luierbroekje gegeven wat ik moest aandoen en mij ermee misbruikt,ik herinner mij nog heel goed dat zij warme baby olie in die broek deed waarna ze eroverheen ging strijken met haar handen hier waren ook andere zusters bij die ernaar keken,toen ik uiteindelijk ging schokken lees seksueel bevredigd zeiden ze doodleuk dat ik hier rustig van zou worden,dit is zomaar een voorbeeld van hoe het er vroeger aan toegegeven is en dit alles in de naam van de vader en de heilige.....!


Marian zei

Echt verschrikkelijk wat die nonnen gedaan hebben bij de interne meisjes,ik ben hier medio de zestiger jaren geplaatst,heb er verschillende meisjes gezien die zoals Ria verteld gebruikt werden als voorbeeld om tot rust te komen.

Anoniem zei

Bezoek kamertjes als je ouder kwame of je vocht dan konden ze niet zien hoe ze met de kinderen omgingen ik moest ze schoon maaken

Anoniem zei

Bijzondere vondst deze site,zo was ik het één en ander van vroeger aan het zoeken van de jongens welke bij de goede herder misdienaar of acoliet zijn geweest.
Ik ben midden de zeventig jaar en ben op larenstein jaren misdienaar geweest kan mij nog herinneren dat wij als misdienaar beslist geen contact mochten hebben bij deze meisjes,van de kamers weet ik dat het de spreekkamers waren waar je ouders afzonderlijk konden praten was een groot misterie vond ik als kind al.
Waarschijnlijk meer bedoeld om de meisjes te onttrekken van de buitenwereld,ik ben na de communie in zo een kamer geweest met me ouders voor misdienaar te worden met een toenmalige kapelzuster.

Rina zei

Mijn oudste dochter maakte me op deze site attent,
Ik heb hier van 1956 tot 1962 gezeten noodgedwongen daar ik nogal een opstandig meisje was,ze wisten niet goed ermee om te gaan heb er verschrikkelijke dingen beleeft om tot rust te komen ben ik achteraf gezien seksueel gebruikt om voor hun als voorbeeld te zijn.

Anoniem zei

Ik ben op Larenstein noodgedwongen geplaatst midden de vijftiger jaren geen goed woord over van die nonnen van die tijd.niets mocht maar alles moest.lastig voor mij zijn de herinneringen dat met misbruik van doen had.

Janette zei

Ik ben van 1951 en zat in de jaren zestig op larenstein.herinner mij die kamers niet waarschijnlijk later gemaakt in die grote ruimte,ondanks dat ik ruim in de zeventig jaar ben word ik door enkele dames weer herinnert aan deze periode,tegenwoordig heet het ADHD had ik ook last van veel onrust in me.zo vergeet ik nooit meer wat ze soms met ons deden,lees van Ria het trauma wat ze heeft opgelopen dit herken ik maar al te goed helaas het is mij ook overkomen.dat je je erg schaamde ervoor hadden ze totaal geen emotie mee soms stond er ook een zuster bij te kijken tot je klaar was met spiertrekkingen wat Ria schokken noemt ze zeiden dan dat de drukte uit je hoofd was en daarmee moest je het doen ja ook ik heb daar een trauma van overgehouden.

Ivonne zei

zat daar ook van 1960 tot 1966,was voor mij een nare tijd zelf ben ik nooit misbruikt maar ik moest wel een keer kijken naar een meisje die wat zat te klieren wat we allemaal wel eens deden vermoed ik,ze was totaal ontredderd dat ze zichzelf moest uitkleden en een non bij haar een wit gesteven hemd aandeed met en doorzichtig plastic luierbroekje,dat vreselijke beeld daarvan vergeet ik nooit meer helaas is dit toch de realteit van de geschiedenis van dit internaat.