woensdag 27 september 2006

Wervingsfolder de Goede Herder

bron: Particulier archief. ong. 1965















screenshot punt.nl materiaal met de reacties

5 opmerkingen:

Anoniem zei

door: Starlady
starlady.punt.nl 2006-10-21 05:14:25


Hoezo gaat al beter.....kijk het verdriet van dat grietje bij de deur.......dit gaat dus nooit meer over.
Bah wat een krengen waren het daar!!
Met de naailes wordt zeker het atelier bedoeld waar je voor die rot nonnen moest werken...niet eens praten mocht je er alleen accoord werk.lang leve de naaimachine

Anoniem zei

door: inez 2006-10-21 05:48:52


Die zin stond dus niet in de folder

Anoniem zei

door: narda 2006-10-21 12:59:14

hallo boze Star starlady.wat voel ik nog zoveel woede en verdriet in jou zeg,jij heb het nnog lang niet ver werkt.hoe lang is het geleden dat je daar gewoond heb?en waar was dat ook in velp of ergens anders?ook ik heb me heeeel lang me kwaat gemaakt
over bepaalde mensen,en me zeer verdrietig gevoeld.maar laat het telaten gebeuren,ikbedoel je mag je zo voelen zoals je je wil voelen,maar dan moet je ook na die tijd PROBEREN dat rotte gevoel om te zetten,in het positiefs.niet iedereen kan dat hoor.maar ik heb het ook geprobeerd (jaren geleden)en het is mij gelukt,dat wil niet zeggen dat bij iedereen lukt hoor.Je moet je leven niet laten leiden door Haat en verdriet.

dit is niet als een rotte opmerking bedoeld hoor.maar gewoon een gevoel die je wil helpen.dan kun je ook weer meer genieten van NU>


groetjes narda

Anoniem zei

door: inez 2006-10-21
16:22:36

Boven een kop koffie peinzend over dit soort opmerkingen, Narda, hoi jij daar, realiseer ik mij hoe vaak ik na mijn 18e mijn leven lang eigenlijk precies dit soort opmerkingen te horen kreeg. Zit me te realiseren hoe mijn haren van dit soort opmerkingen recht overeind gaan staan.Zeker als dat gezegd wordt (en werd) door vroegere zorg-ontvangers.
Ik geloof dat ik het een typische kinder-tehuis verleden opmerking vind, maar weet niet helemaal of dat terecht is. Doet er ook niet zoveel toe, natuurlijk, feit is dat wij dat ongelooflijk vaak tegen elkaar zeggen. Da's dus zeker geen Goede Herder zaak

Mijn haren gaan er spontaan van uit het gelid omdat het natuurlijk niet als rot-opmerking bedoeld is, vanzelfsprekend niet. Hoor mij dus aub niet verkeerd. Maar ondertussen wordt mij, of in dit geval dus Star, of wie dan ook die haar verdriet en boosheid laat weten, wel mooi effe verteld wat ZIJ MOET. (of ik moest dus). Want dan was/is het goed. Wat natuurlijk gierende flauwe kul is.
Want het enige wat ik -of die ander, dus nu Star - natuurlijk moet is natuurlijk gewoon zelf bepalen wat zij (of ik of wie dan ook)wat zij doet/laat etc. Ze (of ik of ...) is tenslotte niet gek.

Zijn het niet gewoon onmacht opmerkingen die wij dan tegen elkaar zeggen, en dan ook nog geloven dat dat met de beste bedoelingen is? De pest is dat wij met dergelijke onmachtopmerkingen elkaar dan over en weer wel mooi al die tijd in een isolement hebben gehouden, zelfs hebben gedrukt (en dat hebben gezocht) Omdat je niet MAG laten zien hoe verdrietig en boos je bent, omdat dat niet 'goed" is, eigenlijk ook weer niet "mag".

Da's een knappe hoop niet mogen na een jeugd van ook al niet mogen

Ik ben in ieder geval blij dat Star die opmerking hier maakte, en jij jouw opmerking daarnaast zette. Het gaf mij de gelegenheid eens door te denken boven die kop koffie over mijn haren. Want alleen daardoor kan ik mijn gevoel -welke dan ook- (h)erkennen. Anders kan ik ze alleen maar voelen, en dat dan weer van mijzelf niet mogen, maar moet ik dit of dat proberen, want ik mag niet...dus...
Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn allergrootste schuld...

Iemand vroeg mij eens een hele vervelende rot-vraag: waarom bleef de slaaf op de plantage na het afschaffen van de slavernij?

En nu? voelt het alleen maar heel verdrietig en triest.
Maar ben ik blij dat met jullie wel te willen en kunnen delen.Omdat ik erop reken dat je dit snapt. En da's al heel wat meer dan er al die jaren was. Dat wij ook elkaar allemaal zo in de steek hebben gelaten door dat "heilige moeten" of dat van elkaar wel wisten dat we te horen zouden krijgen. En dus onszelf isoleerden en ons mond dicht hielden.
Misschien gaat het daar wel om.

Die triestheid en dat verdrietig zijn? Is ook gewoon van mij en wil ik in ieder geval dus kunnen voelen ook. Net als dat: he meiden, bedankt, voor wat jullie schreven. De gelegenheid die ik daarmee kreeg.
Met een buiging naar jullie beiden dus

Anoniem zei

door: Starlady starlady.punt.nl 2006-10-21 17:50:45

Hallo Narda,

Ja ik ben ook nog steeds boos wat mij is aangedaan.
Ik zie hier fotoos waar b.v leuke dingen op te zien zijn......vraag is alleen of dat ook als leuk ervaren werd.....
Door mij dus niet!!
Ja ik was in Velp en Almelo.
Bij het zien van de slaapzaal in Velp b.v krijg ik koude rillingen...........de kontrolle snachts b.v of je wel met je handen boven de dekens sliep!
Ook erger ik mij aan de uitdrukking van tehuis voor gevallen meisjes.
Ik zie nog steeds niet dat ik gevallen was....en als dat wel zo zou zijn dan is het geen stijl van die nonnen om dat naamplaatje opgeplakt te krijgen....
Ik zie dat meisje voor de deur met de mand....jeetje het verdriet straalt eraf...ja kon ik wel zijn.
Het is gewoon daar met de paplepel ingegoten om nergens over te praten....daarom kunnen we nu ook niet over onze gevoelens praten...het is ons niet geleerd,of ja zelfs VERBODEN!
Als de gewone mensen de foto,s zien van carnaval of ballet,die denken dat we het daar geweldig hadden.
Ja ik durf niet zomaar tegen mensen te zeggen dat ik daar ooit was...ik schaam me rot...zelfs nu nog!
Daar werd ik opgesloten.......nu sluit ik mezelf op...het is zo gegroeid....bang voor de boze buitenwereld!
Ergens van genieten....nee kan ik niet,mocht ik niet......sex is verbannen...dat is vies.
Nou ik stop maar want er komt zoveel boven weer.
Nee de goede herder soeures hebben mijn leven goed verpest!

Groetjes,
Star